Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΗΡΘΕ ΜΑΡΤΗΣ, ΒΑΛΕ ΜΑΡΤΗ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


ΗΡΘΕ ΜΑΡΤΗΣ, ΒΑΛΕ ΜΑΡΤΗ

Κείμενο: Taλκ Team
01/3/2015 
Ένα από πιο παλιά και αγαπημένα έθιμα αναβιώνει δυναμικά στις μέρες μας γεμίζοντας τα χέρια των παιδιών με ασπροκόκκινα βραχιολάκια. ΗΜαρτιά, ή αλλιώς ο Μάρτης, είναι ένα βραχιόλι από άσπρες και κόκκινες κλωστές που φτιάχνουν εδώ και πολλά χρόνια οι μητέρες για τα παιδιά τους τον μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πρέπει να φοριέται καθόλη τη διάρκεια του μήνα για να προστατέψει το δέρμα των μικρών από τον πρώτο δυνατό ήλιο της Άνοιξης. «Οπόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί», λέει ένα παραδοσιακό τραγούδι… Σύμφωνα με το έθιμο, τον φτιάχνουμε την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν τα παιδιά την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Η κατασκευή του
 Μάρτη είναι εξαιρετικά απλή. Θα χρειαστείτε άσπρη και κόκκινη κλωστή όποιου πάχους επιθυμείτε και ένα ψαλιδάκι. Αφού βάλετε τις κλωστές τη μια δίπλα στην άλλη, το μυστικό είναι να τις στριφογυρίσετε καλά ή να τις πλέξετε μεταξύ τους και να τις δέσετε κόμπο στις άκρες για να μην ξετυλιχτούν. Ο Μάρτης σας είναι έτοιμος!
Λέγεται ότι το έθιμο προέρχεται από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια όπου μία παρόμοια κλωστή, η «Κρόκη» δενόταν στο δεξί χέρι και στο αριστερό πόδι των μυστών. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε η μόνη χώρα με το έθιμο αυτό, καθώς το συναντάμε και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Τον Μάρτη, λοιπόν, θα τον βρείτε στην Ρουμανία ως Μαρτιζόρ, στην Αλβανία ως Βερόρε, στα Σκόπια ως Μάρτινκα και στη Βουλγαρία ως Μαρτενίτσα.
Γνωρίζετε ότι: «Μάρτη» δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί τους.





 'Ετσι κι εμείς σήμερα, τηρήσαμε το έθιμο και φορέσαμε στο δεξί μας  χεράκι το Μάρτη, για να μάθουμε σιγά σιγά να ξεχωρίζουμε τις δύο μας πλευρές.

Παιχνίδια με το δεξί χέρι










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.