Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ



ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
      H  ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


 
                                                                                          
 Την Κυρα-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και  το χρόνο το μετρούσαν 
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.


Η αγαπημένη μας Κυρα-Σαρακοστή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί  για να μετράνε τις μέρες της Σαρακοστής δηλαδή τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Οι εβδομάδες είναι 7 γι΄αυτό και η κυρά Σαρακοστή έχει 7 πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα.

Συνήθως την φτιάχνουμε με χαρτί. Ζωγραφίζουμε μια γυναίκα με επτά πόδια, με  σταυρωμένα τα χέρια, επειδή προσεύχεται,  χωρίς στόμα ή με ένα μαντηλάκι με το οποίο καλύπτεται το στόμα-επειδή νηστεύει.
  Στην Κυρά-Σαρακοστή δεν σχεδιάζουμε αυτιά. Ξέρετε γιατί; Για να μην ακούει κουτσομπολιά και άσχημα λόγια!
Κάθε βδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα κόβουμε ένα ποδαράκι ώσπου να φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα. Το τελευταίο πόδι το βάζουμε μέσα στο ψωμί του Πάσχα και όποιος το βρει, έχει τύχη. Μοιάζει λίγο με το φλουρί που βάζουμε στην βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά.
Μπορούμε ακόμα να τη φτιάξουμε με ζυμάρι. Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, απλώνουμε τη ζύμη και με ένα μαχαιράκι της δίνουμε το σχήμα γυναίκας. Πλάθουμε την Κυρα-Σαρακοστή σαν να είναι πλαστελίνη, βάζοντας τα χέρια, το πρόσωπο και τα επτά πόδια. Την ψήνουμε στον φούρνο ώσπου να σκληρύνει.
Η Κυρα-Σαρακοστή είναι ένα πολύ όμορφο έθιμο που σχετίζεται με το Πάσχα και θα ήταν πολύ καλό να συνεχιστεί από εμάς, από εσάς, από όλους, για να μην ξεχαστεί
Άντε! Πάμε να την φτιάξουμε και καλή μας επιτυχία!!!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Συνεχίζοντας το πολιτιστικό μας  πρόγραμμα "Σεργιάνι στη λαϊκή παράδοση", ασχοληθήκαμε με το έθιμο της κυρά Σαρακοστής.
Φτιάξαμε  ο καθένας ατομικά  τη δική του χάρτινη  κυρά  Σαρακοστή που θα την πάρει στο σπίτι του, ώστε να διαδοθεί το έθιμο.
Ζυμώσαμε και φτιάξαμε ομαδικά κυρά Σαρακοστή και την ψήσαμε στο φούρνο της γειτονιάς.
Μάθαμε τα διατροφικά ναι και όχι της Σαρακοστής και στο δεκατιανό μας δοκιμάσαμε σαρακοστιανές λιχουδιές.
Μαθαίνουμε να τραγουδάμε το τραγούδι της και ξεκινάμε να μετράμε το χρόνο κόβοντας κάθε βδομάδα κι ένα πόδι.
Οργανώσαμε σαρακοστιανό δεκατιανό, φέραμε σαρακοστιανές λιχουδιές και τις απολαύσαμε όλοι μαζί.
Το σαρακοστιανό δεκατιανό μας είχε:χαλβά, λαγάνα, , λουκούμια, ξερά σύκα, σταφίδες , φρυγανιές, παστέλια, μαντολάτα, μέλι και μανταρίνια.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ευχαριστούμε θερμά το φούρνο της γειτονιάς που ξανά, ξανά και ξανά συμβάλλει ώστε να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις μας. Μας έψησε τις Σαρακοστές και μας πρόσφερε τις λαγάνες που τις έφτιαξε ειδικά για εμάς.
Ευχαριστούμε και τους γονείς των νηπίων που στηρίζουν τις δράσεις μας, με την αγορά των εδεσμάτων μέσα από το ταμείο τους.
 ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ



                                                                                                               
ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


Από παλιά φυλλάδια σουπερ μαρκετ κόψαμε τις  εικόνες , τις κολλήσαμε σε χαρτόνι, κόψαμε πάνω  στο περίγραμμα, τις ζωγραφίσαμε και τις πήραμε στο σπίτι για τη διάδοση του εθίμου αλλά και τη μέτρηση του χρόνου μέχρι να ΄ρθει η Πασχαλιά.









ΖΥΜΑΜΑΡΕΝΙΑ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


                                                                                         
                                                                                     



                                                           







              
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


                                                                                                  
ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ


Τη Πέμπτη17-3-2016  φάγαμε σαρακοστιανό  δεκατιανό. Λαγάνα,  χαλβά, ξερά σύκα, σταφίδες μπισκότο με λουκούμι, παστέλι, μαντολάτο, φρυγανιές με μέλι, μανταρίνια.

                                                                                             
                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.