Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΙΓΚΟΥΙΝΩΝ-HELMEPA JUNIOR

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Πιγκουίνους

Κάθε χρόνο την 20η Ιανουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους πιγκουίνους και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία σήμερα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να μάθουμε κάποιες πληροφορίες γι’ αυτά τα πλάσματα με το περίεργο βάδισμα.

Αλήθεια, γνωρίζατε τα παρακάτω:

1)    Οι πιγκουίνοι είναι πουλιά που όμως δεν μπορούν να πετάξουν και περνάνε αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα στο νερό, ψάχνοντας για τροφή. Ο αριθμός των ειδών τους αποτελεί θέμα διαφωνίας και κυμαίνεται από 6 ως 19. Όλοι οι πιγκουίνοι ζουν στο Νότιο Ημισφαίριο, όχι όμως μόνο σε παγωμένες περιοχές (Ανταρκτική), όπως πιστεύουν πολλοί.

2)    Τρέφονται με γαρίδες, ψάρια, καλαμάρια και άλλα θαλασσινά. Έχουν έναν αδένα που φιλτράρει το αλάτι από το αίμα τους το οποίο και αποβάλουν από το ράμφος τους και άλλον έναν που παράγει λάδι με το οποίο αλείφουν τα φτερά τους για να γίνουν “αδιάβροχοι” και πιο γρήγοροι κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.

3)    Τα χρώματά τους λειτουργούν στην πραγματικότητα σαν καμουφλάζ και τους βοηθούν να περνούν απαρατήρητοι από τους θηρευτές τους κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής μέσα στη θάλασσα. Κοιτάζοντάς τους από πάνω το μαύρο της ράχης τους ταιριάζει με το σκούρο χρώμα του βυθού, ενώ βλέποντάς τους από κάτω, η άσπρη τους κοιλιά μοιάζει με το χρώμα της επιφάνειας της θάλασσας που φωτίζεται από τον ήλιο.

4)    Ο πιο γρήγορος πιγκουίνος μέσα στο νερό, είναι ο Gentoo (Pygoscelis papua) και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα, τα 36 km/h. Το μεγαλύτερο είδος είναι ο Αυτοκρατορικός Πιγκουίνος με μέσο ύψος 1,1 μέτρα και μέσο βάρος 35 κιλά, ενώ το μικρότερο είναι ο Μικρός Μπλε Πιγκουίνος με ύψος 40 εκατοστά και βάρος 1 κιλό.

5)    Οι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι έχουν την ικανότητα να διατηρούν τη θερμότητα του σώματός τους πιο αποτελεσματικά και γι’ αυτό μπορούν να ζήσουν σε ψυχρότερα κλίματα, σε αντίθεση με τους μικρότερους που εντοπίζονται στα εύκρατα ή και τροπικά κλίματα.

6)  Για να αντέξουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι πιγκουίνοι πέρα από τα προστατευτικά φτερά τους έχουν κάτω από το δέρμα τους ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους, όπως και οι φάλαινες. Δυστυχώς γι’ αυτούς μία φορά το χρόνο χάνουν εξ’ ολοκλήρου τα φτερά τους, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθειά τους για επιβίωση στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό φροντίζουν να έχουν παχύνει αρκετά το προηγούμενο διάστημα, ώστε να αντέξουν για 2-3 εβδομάδες, μέχρι να βγάλουν τα νέα τους φτερά.

7)  Η κλιματική αλλαγή με ότι συνεπάγεται, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τα είδη των πιγκουίνων. Όλα τα είδη επηρεάζονται από τη μείωση του κριλ (είδος μικρής γαρίδας που αποτελεί την κύρια τροφή τους).

8)  Οι πιγκουίνοι ζουν σε μεγάλες ομάδες και για να μπορέσουν να ενωθούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους έχουν ένα συγκεκριμένο “τραγούδι” αναγνωρίσιμο από όλα τα μέλη της. Η επιβίωση του μικρού πιγκουίνου εξαρτάται από την ικανότητα της οικογένειας να αναγνωρίζει το “τραγούδι” καθώς όταν φεύγουν οι γονείς για εύρεση τροφής η επανένωση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη.

Για να καταλάβετε πόσο δύσκολη μπορεί  να είναι η επανένωση της οικογένειας παίξτε το παιχνίδι «Συνάντηση οικογένειας πιγκουίνων» που υπάρχει στο φετινό Σχέδιο Δράσης, (http://www.helmepajunior.gr/Action_Plan_2014-2015_LowRes.pdf) στη θεματική ενότητα «Μαθαίνω για το Περιβάλλον με Παιχνίδια και Πειράματα».

Και για το τέλος ένα κουίζ:
- Οι πολικές αρκούδες τρώνε πιγκουίνους;





Απάντηση κουίζ: Όχι, γιατί οι πολικές αρκούδες ζουν στον Βόρειο Πόλο και οι πιγκουίνοι στο Νότιο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.