Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ 


                                                                                                 


Κουτή Μαρία
    Σχολική Σύμβουλος 4ης και 57ης  Περιφέρειας
                                                                                                        Προσχολικής Αγωγής Αττικής
                                                                                     Κάτοχος master φιλοσοφίας,  Υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Αγαπητοί γονείς,

                Με αυτή την επιστολή, θα ήθελα να σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου για το πώς θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία στα πλαίσια της φοίτησης των παιδιών σας στο Νηπιαγωγείο. Παράλληλα, με αυτή την επιστολή, θα ήθελα να εγκαινιάσω μια πιο συστηματική επαφή μαζί σας και ελπίζω, πως θα σας φανούν χρήσιμες οι ιδέες για να αντιμετωπίζετε διάφορες δυσκολίες που παρουσιάζει η υπέροχη αυτή περίοδος της ζωής σας, που έχει σαν κύριο μέλημα την ανατροφή των παιδιών σας.
Κάποιοι από εσάς, ξεκινάτε τη σχέση σας με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς για πρώτη φορά στη ζωή σας. Κάποιοι άλλοι, βρίσκεστε για δεύτερη χρονιά σε αυτή τη θέση. Θα ήθελα να σας θυμίσω πως η σχέση αυτή, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σημαντική για το παιδί σας και ιδιαίτερα για τη στάση που θα υιοθετήσει για το σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Για να είναι θετική η σχέση του παιδιού σας με το σχολείο, πρέπει το παιδί σας να διαισθάνεται πως εσείς, εμπιστεύεστε το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ’ αυτό.
                Το σχολείο έχει κανόνες λειτουργίας. Θα ενημερωθείτε για αυτούς από τις νηπιαγωγούς. Η έγκαιρη άφιξη των παιδιών στο σχολείο καθώς και η έγκαιρη αποχώρησή τους, είναι πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία συνδέονται με την αυτοπειθαρχία που θα οικοδομήσουν σιγά σιγά τα παιδιά σας. Η συνέπεια αποτελεί βασική προϋπόθεση της αυτοπειθαρχίας.
Μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων του σχολείου απέναντί σας, είναι και η τακτική ενημέρωση που θα λαμβάνετε για την πρόοδο και την ανάπτυξη των παιδιών σας. Οι ενημερώσεις αυτές, θα γίνονται σε προγραμματισμένες συναντήσεις, για τις οποίες θα ενημερώνεστε έγκαιρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν προκύψει κάτι έκτακτο, για το οποίο θα θέλατε να ενημερωθεί η νηπιαγωγός, δεν θα ζητήσετε μία εκτός προγράμματος συνάντηση. Ωστόσο, αποφύγετε, όσο το δυνατόν, αυτές οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται κατά την άφιξη των παιδιών στο σχολείο.
Οι νηπιαγωγοί εφαρμόζουν μέσα στις τάξεις τους, στα καθημερινά προγράμματα σπουδών, το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Το περιεχόμενο του Ημερήσιου Προγράμματος έχει συνταχθεί με περισσή φροντίδα και επιστημονική γνώση από τις ίδιες και βασίζεται στο Αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και στις οδηγίες που λαμβάνουν από τη Σχολική τους Σύμβουλο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το «μικροκλίμα» της τάξης τους. Καλό θα ήταν, να αποφεύγετε κάθε είδους παρέμβαση στο περιεχόμενο των σπουδών, καθώς κάτι τέτοιο δεν εμπεριέχεται στις δικές σας ευθύνες. Οι νηπιαγωγοί των παιδιών σας γνωρίζουν καλύτερα, το τι, το πώς, το πότε και το γιατί. Να τις εμπιστεύεστε απόλυτα. Αν, παρόλα αυτά, αισθάνεστε την ανάγκη να απευθύνετε κάποιες απορίες ή προβληματισμούς σας σε κάποιον υπεύθυνο, θα ήθελα να γνωρίζετε πως θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας. Μπορείτε να κανονίσετε μία συνάντηση μαζί μου, αν τηλεφωνήσετε στο γραφείο μου (Μεθώνης 117 , Δραπετσώνα,  Πειραιάς ) στο 2104133730. Μετά από αυτή την εισαγωγή γνωριμίας, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας, που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες.          
Κάποιες σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το παιδί σας κατά τη διάρκεια που θα φοιτά στο Νηπιαγωγείο
1.            Η ανάπτυξη του παιδιού σας δεν είναι κούρσα ταχύτητας
Ζούμε σε μιαν εποχή που την χαρακτηρίζει η ταχύτητα. Θέλουμε να εξοικονομούμε χρόνο για τα πάντα: για τις μετακινήσεις μας, για τα ψώνια μας (τώρα πλέον τα παραγγέλνουμε και διαδικτυακά), για τα τρόφιμα (τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αναπτύσσονται σε θερμοκήπια) κ.ό.κ. Με το παιδί σας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ανάπτυξή του, ειδικά σε αυτή την ηλικία, δεν υπόκειται σε κανόνες. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να ωριμάσει στους διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης. Είναι λάθος να συγκρίνετε την ανάπτυξη του παιδιού σας, μια δεδομένη χρονική στιγμή,  με την ανάπτυξη άλλων συνομηλίκων παιδιών (ακόμη και με τα αδέλφια του, όταν ήταν στην ίδια ηλικία).  Μην πιέσετε ποτέ το παιδί σας να γράψει ή να διαβάσει, αν το ίδιο δεν δείξει ότι αυτή η δραστηριότητα το ενδιαφέρει. Το γράψιμο και το διάβασμα, συνδέονται με την ανάπτυξη. Αν το παιδί πιεστεί να γράψει ή να διαβάσει πρόωρα, μπορεί να το βλάψουμε ανεπανόρθωτα. Μιλήστε με τη νηπιαγωγό του, αν ανησυχείτε για την πρόοδό του ή ακούστε την με προσοχή, αν θελήσει να σας μιλήσει για κάτι σχετικό με την ανάπτυξη του παιδιού σας.
2.            Η δημιουργία οικογενειακών παραδόσεων είναι σημαντική για το παιδί
Η οικογένεια του παιδιού, είναι οι ρίζες του. Όσο πιο ασφαλές συναισθηματικά είναι το περιβάλλον της οικογένειας, τόσο πιο ανεμπόδιστη και ψυχικά υγιής θα είναι η ανάπτυξη του παιδιού. Η οικογένεια δημιουργεί δικές της παραδόσεις, που λειτουργούν ως σταθερά σημεία αναφοράς στη ζωή κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα θα τρώμε με τον παππού και τη γιαγιά, μία φορά το μήνα θα παρακολουθούμε όλοι μαζί μια θεατρική παράσταση για παιδιά, κάθε καλοκαίρι θα επισκεπτόμαστε για μία εβδομάδα τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό, κάθε Παρασκευή απόγευμα θα τρέχουμε με τον μπαμπά στο πάρκο, κάθε Σάββατο θα ψωνίζουμε στο κατάστημα τροφίμων όλοι μαζί, τα Χριστούγεννα θα μαζευόμαστε όλη η οικογένεια (ευρύτερη) και θα περνάμε όλη την ημέρα μαζί κ.τ.λ. Αυτές, οι οικογενειακές παραδόσεις, εμπλουτίζουν τις κοινωνικές εμπειρίες του παιδιού και του παρέχουν μία πλατφόρμα για να ανταλλάξει ιδέες, σκέψεις και αντιλήψεις μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής.


3.            Η ενθάρρυνση δεν είναι το ίδιο πράγμα με το παραχάιδεμα   
Να θυμάστε ότι δεν ανατρέφετε μικρούς πρίγκιπες και μικρές πριγκίπισσες. Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση αλλά όχι υπερβολική φροντίδα, που τα κάνει μαλθακά και χωρίς πρωτοβουλία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική φροντίδα (εκεί που δεν πρέπει) αδυνατίζει τις αντοχές του παιδιού σας, μειώνει τα εσωτερικά κίνητρα και εξαλείφει τις πιθανότητες να βιώσει το παιδί σας το αίσθημα της προσωπικής επιτυχίας.
Ενθάρρυνση σημαίνει να εφοδιάζετε το παιδί σας με θετικά συναισθήματα για να πετύχει μόνο του, ΟΧΙ να κάνετε εσείς πράγματα στη θέση του. Για αυτό το λόγο, δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα του «ανοίγει δρόμους», χωρίς να το σπρώχνει υποχρεωτικά σε αυτούς για να τους βαδίσει. Η υποστήριξη που έχει ανάγκη το παιδί σας συμπυκνώνεται στη φράση «αγάπη άνευ όρων». Με αυτού του είδους την αγάπη, θα ενθαρρυνθεί το παιδί να ρισκάρει, να πειραματιστεί και να αποτύχει, χωρίς τον κίνδυνο της κριτικής. Το να είσαστε ένας υποστηρικτικός γονέας στη ζωή του παιδιού σας, σημαίνει ότι η παρουσία σας θα είναι διακριτική, αλλά πάντα κοντά σε οτιδήποτε επιχειρεί και σε ετοιμότητα για να προσφέρετε «ένα χέρι βοηθείας», όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Πάνω απ’ όλα, βεβαίως, σημαίνει ότι θα δείχνετε πάντα εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού σας και θα έχετε υπομονή για να το βλέπετε να επιχειρεί και να αποτυγχάνει πολλές φορές, μέχρι να κατακτήσει μόνο του το στόχο του.
4.            Αναπτυσσόμαστε, κάνοντας κύκλους
Το αναπτυσσόμενο παιδί, βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχών μεταβολών σε όλα τα επίπεδα. Η νόηση, η ψυχολογία και η φυσιολογία του αλλάζουν διαρκώς, καθώς αναπτύσσονται, ωριμάζουν και τροποποιούνται μέρα με τη μέρα. Κάθε τι καινούργιο που βιώνουν τα παιδιά, συνεισφέρει σε αυτές τις αλλαγές. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του προσωπικό ρυθμό ανάπτυξης.
Κάθε στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού, είναι ένα μικρό θαύμα. Η μάθηση δεν είναι κάτι απλό. Δεν είναι, απλά, η συσσώρευση γνώσεων. Η μάθηση είναι μια διαδικασία, κατά την οποία το παιδί μετασχηματίζει τις ιδέες και τις αντιλήψεις που είχε για τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω του, καθώς λαμβάνει νέες πληροφορίες γι’ αυτά. Καμιά φορά, το παιδί, μάς δίνει την εντύπωση ότι πολλά από αυτά  που γνωρίζει τα έχει ξεχάσει. Μην ξεγελαστείτε. Το παιδί σας βρίσκεται στη φάση μιας διεργασίας ανασχηματισμού, κατά την οποία αποστασιοποιείται από κάποιες παλιές του ιδέες και αντιλήψεις, για να μπορέσει να τις προσεγγίσει πάλι με «άλλα μάτια». Πολλά παιδιά, κάνουν βήματα πίσω, πριν να κάνουν το άλμα μπροστά.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την φυσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Το ότι ένα παιδί είναι υγιές, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσει ποτέ. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας, ειδικά αυτή την περίοδο, αναπτύσσει τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Μαθαίνει πώς να γίνεται καλά, όταν αρρωσταίνει και κάθε φορά που αρρωσταίνει «μαθαίνει» νέα πράγματα. Μην περιορίζετε τα παιδιά σας να ζουν μέσα σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, στο ύπαιθρο, προσφέρει στο παιδί πολύτιμες ευκαιρίες να έρθει σε επαφή με το χώμα και τα εκατομμύρια μικρόβια, ιούς και μικροοργανισμούς που πρέπει να γνωρίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα για να δημιουργήσει τις απαραίτητες άμυνες. Ο Δρ. Graham Rook, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμώξεων του Κέντρου Κλινικής Μικροβιολογίας στο University College του Λονδίνου, επιμένει για την αξία των επαφών του παιδιού με το χώμα. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως η επαφή με το χώμα, σε αυτές τις ηλικίες,  καταπολεμά τις αλλεργίες και το άσθμα και – κυρίως αυτό – ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, βοηθά στη νευρολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί σας αρρωστήσει, πριν καταφύγετε στα φάρμακα, σκεφτείτε πως υπάρχουν κάποιοι τρόποι να υποστηρίξετε αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο τον οργανισμό του παιδιού και να επιταχύνετε την ανάρρωσή του: σωστή διατροφή, ενυδάτωση (παροχή υγρών) και ξεκούραση. Και να θυμόσαστε πως αντί να μετράτε πόσες φορές μέσα στο χρόνο αρρώστησε το παιδί σας, είναι πιο σημαντικό να μετράτε πόσες φορές ανάρρωσε, που σημαίνει, πως κάθε φορά βγήκε από την αρρώστια του νικητής, με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ξεκίνησα αυτή την ενότητα, βάζοντας τον τίτλο: Αναπτυσσόμαστε, κάνοντας κύκλους. Διάλεξα αυτό τον τίτλο για να δείξω πως δεν έχουμε μόνο μια ευκαιρία για να μάθουμε. Τα παιδιά σας θα ανασκευάσουν πολλές φορές τις αρχικές, αδόκιμες ιδέες τους για τον κόσμο και τη ζωή, καθώς θα μεγαλώνουν και θα αναπτύσσονται, κάνοντας κύκλους γύρω από τα ίδια πράγματα. Θα ασχοληθούν πάρα πολλές φορές με τις ίδιες έννοιες, μέχρι να τις τελειοποιήσουν, φτάνοντας στην ενηλικίωση τους. Αλλά και μετά από την ενηλικίωση, αυτοί οι κύκλοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους, μόνο που τότε θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα. Έτσι, μαθαίνουν οι άνθρωποι. Έτσι, μαθαίνετε κι εσείς, ακόμη, μέχρι σήμερα. Αυτοί οι κύκλοι, δεν τελειώνουν ποτέ.

            Να είσαστε πάντα καλά και να μοιράζεστε τη χαρά της ζωής με τα παιδιά σας!

                                                                                        Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
                                                                                            Μαρία Κουτή
    Σχολική Σύμβουλος  Προσχολικής Αγωγής




Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝ ΑΡΓΗΣΩ-ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Αν αργήσω..

στο αεροδρόμιο …. χάνω την πτήση,
στον γιατρό….. χάνω τη σειρά μου,
στο σινεμά…. χάνω την αρχή,
στο λιμάνι…. χάνω το καράβι.
Τι μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αν αργήσουμε στο σχολείο δε χάνουμε τίποτα;

ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ!
Αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης!

Ώρες προσέλευσης:  8.15-8.30
Ώρες αποχώρησης: 13.00 και 16.00








Η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι, εδώ τη συμπληρώνουμε!


Ευχαριστούμε το 14ο Ν/Γ Μυτιλήνης για την έξυπνη αφίσα  "Αν αργήσω"

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΠΡΩΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
7:45 – 8:30 Πρόωρη υποδοχή μαθητών/τριων (προαιρετικό πρόγραμμα)
08:15-8:30 Υποδοχή μαθητών/τριών
08:30-09:15 Ελεύθερο παιχνίδι - ενασχόληση στα κέντρα μάθησης (γωνιές)
09:15-10:00 Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, πρόγευμα
10:00 – 10:45  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
10:45-11:30 Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ
11:30-12:10 Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης, ανατροφοδότηση (γωνιές)
12:10-12:45 Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ- Αναστοχασμός-  Ανατροφοδότηση-Προγραμματισμός της επόμενης ημέρας
12:45-13:00 Προετοιμασία για αποχώρηση
13:00 ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
13:00-14:20 Προετοιμασία γεύματος/γεύμα Χαλάρωση/ύπνος/Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης (γωνιές)
14:20-15:00 Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ
15:00-15:20 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
15:20-16:00 Ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι, ανατροφοδότηση
15:45-16:00 Προετοιμασία για αποχώρηση
16:00 ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

14o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


«Ακούω και ξεχνάω. 
Βλέπω και θυμάμαι.
Πράττω και καταλαβαίνω»                                             
                    Κομφούκιος


Η βιωματική μάθηση προσφέρει στα παιδιά γνώση και εμπειρίες, βοηθώντας τα να αναπτύξουν δεξιότητες αλλά και κριτική σκέψη σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.


Αγαπητοί γονείς,
με αυτά τα λόγια θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο Νηπιαγωγείο μας  και να ευχηθούμε να έχουμε  μια καλή και δημιουργική χρονιά. Θα ταξιδέψουμε μαζί με τα παιδιά σας σε ένα δημιουργικό και φανταστικό ταξίδι στη γνώση. Ένα ταξίδι στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, το Περιβάλλον, τις Φυσικές Επιστήμες και την Τέχνη.
Δείξτε ενδιαφέρον για οτιδήποτε φέρνει μαζί του το παιδί σας από το σχολείο ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Σίγουρα το παιδί σας προσπάθησε πολύ για να ολοκληρώσει την εργασία του.
Το κάθε παιδί το συγκρίνουμε μόνο με τον εαυτό του και όχι με τους υπόλοιπους. Δείξτε ενδιαφέρον για το καθημερινό μας πρόγραμμα, ρωτώντας το παιδί τι κάναμε στο σχολείο, ποια δραστηριότητα του άρεσε και αφήστε το να εκφραστεί.
Ø  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Νηπιαγωγείο λειτουργεί από τις 8:15 έως τις 16:00
8:15 – 8:30  Προσέλευση νηπίων
13:00, Αποχώρηση νηπίων για το  υποχρεωτικό πρωινό τμήμα
16.00,  Αποχώρηση νηπίων για το προαιρετικό  ολοήμερο τμήμα

Παρακαλούμε να τηρείτε το πρόγραμμα άφιξης και αποχώρησης ώστε να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα της τάξης μας.
Ø  ΑΝΕΤΑ ΡΟΥΧΑ
Κατά το διάστημα παραμονής των νηπίων στο σχολείο, θα μάθουν, θα παίξουν, θα φάνε, θα μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν άνετα, φορώντας κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Οι φόρμες βοηθούν τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται στην τουαλέτα, χωρίς να τα σφίγγουν ζώνες, σκληρά υφασμάτινα παντελόνια ή στενές φούστες.

Ø  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ
Τα παιδιά μέσα στην τσάντα τους θα πρέπει να έχουν ένα μπουκάλι με νερό ή παγουρίνο, το πρωινό τους και μία πετσέτα,  μία αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση που το παιδί βραχεί.

Ø  ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ
Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή τροφή όπως σάντουιτς με τυρί, τοστ, πίτα, κέικ σπιτικό, φρούτα, γιαούρτι. Είναι προτιμότερο το γάλα να δίνεται στο σπίτι το πρωί και να αποφεύγονται χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, αλλαντικά, κρουασάν του εμπορίου και σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλειφιτζούρια κ.λ.π.)
Kάθε Τετάρτη όμως είναι η μέρα του γλυκού όπου τα παιδιά θα μπορούν να φέρουν  γλυκό πρωινό ( κρουασάν, σοκολάτα ,γκοφρέτα).

Ø  ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Παρακαλούμε να ενημερώσετε σε περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κάποια ασθένεια ή έχει κάποια αλλεργία, για να μπορώ να βοηθήσω αν και εφόσον χρειαστεί. Αφήστε τηλέφωνα ανάγκης για να μπορούμε να σας ειδοποιήσουμε. Ενημερώστε αν το παιδί σας προσβληθεί από κάποια μεταδοτική ασθένεια και κρατείστε το στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε αυτό το σημείο σας ενημερώνω ότι απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τη νηπιαγωγό, γι αυτό σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί αντιβίωση ενώ έρχεται στο σχολείο, ρυθμίστε την στις ώρες που το παιδί θα βρίσκεται στο σπίτι.
Ø  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Το παιχνίδι είναι πηγή μάθησης, γι’ αυτό και μας είναι απαραίτητο. Μπορείτε να φέρετε παλιά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών όπως κουβαδάκια, φτυαράκια, αυτοκινητάκια ή  κουζινικά, μπάλες, στολές αποκριάτικες  Επίσης ξύλινα παζλ  σε καλή κατάσταση.
Να μην ξεχάσω
Ø  Τσάντα - πετσέτα - παγουρίνο
Ø  Κλειστά παντοφλάκια (Ολοήμερο)
Ø  Ρούχα για αλλαγή
Ø  Μωρομάντηλα
Ø  Υγρό  Κρεμοσάπουνο

            14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τηλέφωνο: 2104919936
Ιστοσελίδα: http://14nipnikaia.blogspot.gr

 «Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο».
Ø  Robert Fulghum


Στα πλαίσια της κοινής δράσης με το 14ο Ν/Γ Μυτιλήνης που το ευχαριστούμε για την ιδέα!

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ  ΞΕΚΙΝΑ

14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 ξεκινήσαμε ένα κοινό ταξίδι γνώσης και εμπειρίας.
Ο τόπος  που μαξέψαμε και δημιουργήσαμε  αυτές τις κεραμικές κατασκευές ήταν  οι όμορφες ακρογιαλιές της Λέσβου και το ταξίδι ξεκινά...
Καλό μας ταξίδι, για να φτάσουμε με ασφάλεια στο προορισμό μας και με παραφουσκωμένες αποσκευές.








                                                                                          
ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ Η ΖΑΡΑΦΑ

                    
Γεια! Ουφ! επιτέλους τα κατάφερα και έφτασα. Τρύπωσα σε ένα μεγάλο πλοίο θαλασσοπόρων από την Αφρική και αφού περάσαμε από σαράντα θάλασσες και τριάντα οκτώ στεριές, έφτασα στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί με τα ψηλά μου πόδια περπάτησα περπάτησα  και τσουπ… έφτασαααααααααααααα.
Έχετε πολύ ωραία γειτονιά με ψηλά δέντρα, με δροσιά και καθαρό αέρα. Το δικό μου χωριό δεν έχει ούτε ένα δέντρο και η θερμοκρασία εκεί είναι για να τηγανίζεις αβγά μάτια…
Αλήθεια, σου αρέσουν τα αβγά μάτια;
Αλλά σου  συστήθηκα; Δεν σου συστήθηκα.
Με λένε Ζαράφα και θα έρχομαι και εγώ στο νηπιαγωγείο σας. Στη γλώσσα μου Ζαράφα σημαίνει ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ, κι ελπίζω να γίνω και δική σου αγαπημένη φίλη.
Λένε πως είμαι το πιο ψηλό ζώο σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Μπορώ να φτάσω και το πιο ψηλό κλαδί του δέντρου για να μασήσω φιλαράκια.. Να σου πω κι ένα αστείο; Η γλώσσα μου είναι τόσο μεγάλη που μπορώ να καθαρίσω τα αυτιά μου με αυτή χιχιχι. Στοίχημα τις βούλες μου ότι εσύ δεν μπορείς να το κάνεις. Για προσπάθησε…
Μπορώ να κάνω και πολλά αλλά πράγματα , αλλά δυστυχώς έχω ένα πρόβλημα, δεν μπορώ να κοιμηθώ καθόλου, ο γιατρός το λέει αϋπνία… Όλη τη μέρα νυστάζω και κουτουλάω εδώ κι εκεί…Βλέπεις δεν έχω μαξιλάρι όπως εσύ κι έτσι αναγκάζομαι να κουλουριάζω το λαιμό μου. Ελπίζω να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα μου. Για να δούμε…
Α! να σου πω. Αύριο έχουμε σχολείο, εγώ θα είμαι εκεί, όπως πάντα νυσταγμένη και θα σε περιμένω να παίξουμε με τους καινούργιους μας φίλους και να μάθουμε φανταστικά πράγματα. Μην αργήσεις!!!
Κλείσε τα μάτια σου και κοιμήσου, γιατί αύριο είναι μια πολύ όμορφη ημέρα..Α! ξέχασα να σου πω… το καραβάκι είναι μαγικό αν το βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ήσυχα και θα σου ζωγραφίσει στον ύπνο σου τα πιο όμορφα όνειρα… όσα θέλεις να ζήσεις!!!!                            
                                                                        
                                                                            Καληνύχτα και όνειρα γλυκά


                                                                                   Η φίλη σου Ζαράφα   






  

Υ.Γ. Για το 14ο Ν/Γ Μυτιλήνης η δική τους Ζαράφα φτάνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης.    


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ


                                                                               


                                                                                                           

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑΣ

                                                                             
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

                                     








ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ......

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΓΙΑΣΜΟΣ



ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2Ο17-2018
ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 09:00π.μ


Τα νήπια  συνοδευόμενα από τους κηδεμόνες τους, θα έρθουν χωρίς τσάντες.
Μετά τον αγιασμό θα συγκεντρωθούμε στις αίθουσες,  για να δοθούν οι πρώτες οδηγίες για το νέο ωράριο του νηπιαγωγείου και στη συνέχεια θα αποχωρίσουμε.
Στη πορεία θα υπάρξουν και επιπλέον ενημερωτικές συγκεντρώσεις.
Ευχαριστούμε

Ευχόμαστε ολόψυχα