Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Περί κορωναϊού και άλλων «μικροβίων»


Αποτέλεσμα εικόνας για helmepa keep calm and wash your hands

 



Ο ΕΟΔΥ  ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07/03/2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.


ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Περί κορωναϊού και άλλων «μικροβίων»
ή

κακός σύμβουλος ο πανικός.


Τις τελευταίες ημέρες όλο και εντονότερα ασκείται μία πίεση στους Δήμους της χώρας για απολύμανση των σχολείων μας λόγω κορωναϊού. Το κόστος είναι μικρό (100-150 € ανά σχολείο) και εύκολα θα μπορούσε να γίνει αν θέλαμε και εμείς να χαϊδεύαμε τους φόβους των γονιών που το ζητούν, χωρίς φυσικά να ξέρουν όλες τις αλήθειες της απολύμανσης. Είναι επίσης κάτι που μπορούν και οι Διευθυντές των Σχολείων να το κάνουν εφόσον κρίνουν ότι χρειάζεται.
Επειδή καταλαβαίνουμε την αγωνία των δημοτών μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ) και έχουμε υποβάλλει ερώτημα σχετικά με το αν θα πρέπει να προβούμε σε προληπτική απολύμανση των σχολείων του Δήμου μας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ που είναι ο πιστοποιημένος φορέας, εφόσον ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ κάποιο κρούσμα δεν χρειάζεται απολύμανση των δημόσιων χώρων.
Η απολύμανση ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ από μεταγενέστερη της απολύμανσης επιμόλυνση πράγμα που σημαίνει ότι κάθε απόγευμα θα πρέπει να κάνουμε απολύμανση και κάθε πρωί θα έχουμε πάλι τον κίνδυνο της μόλυνσης. Για πόσο καιρό μπορεί αυτό να συνεχιστεί;
Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επιπλέον έχει σκεφτεί κάποιος πόσο τοξικές είναι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση και ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στα παιδιά μας και στο περιβάλλον; Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουν τον ορισμό της απολύμανσης;
Η απολύμανση δεν μας εξασφαλίζει την πλήρη εξάλειψη των μικροοργανισμών και σε καμία περίπτωση η απολύμανση δεν σημαίνει αποστείρωση.
Η άσκοπη απολύμανση δεν είναι ωφέλιμη όταν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, διότι :
• Δεν εμποδίζει την αερογενή μεταφορά των μικροβίων.
• Δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων
• Μεταλλάξεις μικροβίων.
Έχουμε ακούσει μήπως για την αντοχή των μικροοργανισμών στα απολυμαντικά;

Με τις άσκοπες προληπτικές απολυμάνσεις βοηθάμε με τον τρόπο μας στο να δημιουργούμε πιο ανθεκτικά μικρόβια (μεταλλαγμένα στελέχη).
Συστήνουμε στους γονείς ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.
Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες και τα links με τα σχετικά έγγραφα
(ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/…/odigies-prolipsis-stis-scholikes-mona…https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-ton-neo-k…/, Κέντρο Υγείας Νίκαιας,
ΚΕΔΕ: https://www.kedke.gr/…/imag…/kede/metra_koronoios_050320.pdf,
Εγκύκλιος Υπ. Παιδείας: https://www.aftodioikisi.gr/…/koronoios-odigies-yp-ygeias-…/), στις οδηγίες αυτές ρητά αναφέρεται ότι δεν συστήνονται «προληπτικές» απολυμάνσεις, διότι δεν έχουν να συνεισφέρουν σε τίποτα.
Το εύκολο δεν είναι πάντα ο συντομότερος δρόμος για την αλήθεια και ο λαϊκισμός και οι άστοχες κινήσεις εντυπωσιασμού κάνουν πάντα κακό. Μόνο η σωστή διαπαιδαγώγηση των πολιτών μας σώζει.
Ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε πιστά κάθε εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Στα πλαίσια αυτά, μόνο αν υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων με υποψίες μόλυνσης, θα γίνουν απολυμάνσεις.




                                   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.