ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ
10.Τα βόδια του Γηρυόνη
Στον δέκατο άθλο ο Ηρακλής έπρεπε να φέρει στον Ευρυσθέα τα κόκκινα βόδια τουΓηρυόνη, ο οποίος ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας με τρία σώματα ενωμένα στην μέση. Ο Γηρυόνης ζούσε στο νησί της Ερυθείας, στην μακρινή δύση πέρα από τον Ωκεανό (ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στα νησιά Γάδοι ή τα Βαλέριο νησιά).
Τα κόκκινα βόδια φυλάσσονταν από τον βοσκό Ευρυτίωνα και από τον δικέφαλο σκύλο του Όρθο, γιο του Τυφώνα και της Έχιδνας.
Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Ηρακλής έφθασε στα σύνορα της Ευρώπης και Αφρικής, όπου έστησε δύο κολώνες, την Κάλπη στην Λιβύη και την Άβυλα στην Ευρώπη (τις ξακουστές Στήλες του Ηρακλέους).
Ενοχλημένος από την ζέστη, ο Ηρακλής εκτόξευσε ένα βέλος του στον Ήλιο, ο οποίος σε ανταπόδοση του πρόσφερε ένα χρυσό κύπελλο ή ένα πλοίο για δώρο, θαυμάζοντας την τολμηρότητα του. Με αυτό πέρασε τον Ωκεανό και έφθασε στην Ερύθεια, όπου βρήκε τον Ευρυτίωνα και τον σκύλο του, καθώς και τον Γηρυόνη, και τους σκότωσε.
Ο Ηρακλής με τα βόδια έπλευσε στην Τάρτεσσο και επέστρεψε το χρυσό κύπελλο στον Ήλιο. Από εκεί πέρασε μέσα από την χώρα των Γαλάτων, Ιταλών, Ιλλυρίων, Θρακών και είχε πολλές άλλες περιπέτειες.
Τελικά κατάφερε να φέρει τα βόδια στον βασιλιά Ευρυσθέα, ο οποίος τα πρόσφερε θυσία στην θεά Ήρα.
11.Τα μήλα των Εσπερίδων
12.Ο Κέρβερος
Στην Ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου συνηθέστερα με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου.
Όλες οι πληροφορίες για τους 12 άθλους του Ηρακλή είναι από το διαδίκτυο.
Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να μεταβεί στον κήπο των Εσπερίδων και να του προσκομίσει τα χρυσά μήλα. Στην πορεία του προς τον κήπο ο ήρωας αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες. Σημαντικότερη από αυτές ήταν η απελευθέρωση του Προμηθέα από το βράχο στον οποίο ήταν δεμένος. Ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον Προμηθέα και σκότωσε τον αετό που έτρωγε το συκώτι του, δίνοντας έτσι τέλος στο μαρτύριο του τιτάνα. Ο Προμηθέας συνόδευσε στη συνέχεια τον Ηρακλή στον κήπο των Εσπερίδων. Για το κυρίως μέρος του άθλου υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη και πλέον διαδεδομένη ο Ηρακλής ακολούθησε τη συμβουλή του Προμηθέα να μην μπει ο ίδιος στον κήπο. Συμφώνησε λοιπόν με τον Άτλαντα να κρατήσει για λίγο εκείνος το φορτίο του, μέχρι ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα. Ο Άτλας συμφώνησε με την πρόταση αυτή. Επιστρέφοντας όμως από τον κήπο, αρνήθηκε να παραδώσει τους καρπούς στον Ηρακλή. Δήλωσε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα και ότι θα άφηνε τον Ηρακλή στη θέση του για πάντα. Ο Ηρακλής επιστράτευσε τότε όλη του την ευστροφία για να μπορέσει να ξεφύγει από την αιώνια καταδίκη στην οποία τον έριξε ο Άτλαντας. Άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του, του ζήτησε όμως πρώτα να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου να φτιάξει ένα μαξιλάρι για το κεφάλι του. Ο Άτλας δέχτηκε, ο Ηρακλής όμως δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα.
Στην Ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου συνηθέστερα με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου.
- Στους άθλους του Ηρακλή: στο δωδέκατο άθλο του ο Ηρακλής, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των χεριών του, αιχμαλώτισε και μετέφερε τον Κέρβερο στον Ευρυσθέα, ο οποίος όμως από τον φόβο του τον έστειλε πίσω στον Άδη.
Όλες οι πληροφορίες για τους 12 άθλους του Ηρακλή είναι από το διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.