Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ
ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ


Με αφορμή τη παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης  " ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ " στο θέατρο Πάνθεον ξεκινήσαμε δραστηριότητες για τον Ηρακλή και τους 12 άθλους του.
Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι αφηγηματικές, βιωματικές και διαδραστικές,  για τη καλύτερη καταννόηση  τους από  τα νήπια.

Το ταμπλό










Το γράμμα Η


Οι Θεοί



Ο Ηρακλής και το ρόπαλό του

                                
1.Το λιοντάρι της Νεμέας
Στον πρώτο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να σκοτώσει το πελώριο λιοντάρι της Νεμέας, που κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα, τρομοκρατώντας τον πληθυσμό της περιοχής και του οποίου το δέρμα ήταν αδιαπέραστο, ακόμη και από σιδερένια όπλα.
Όταν τελικά ο Ηρακλής συνάντησε το λιοντάρι, χρησιμοποίησε το τόξο του, αλλά τα βέλη αποδείχθηκαν ανίκανα να το σκοτώσουν και έτσι πήρε το ρόπαλο του και το ακολούθησε μέσα σε ένα σπήλαιο, το οποίο είχε δύο εισόδους.
Έκλεισε με πέτρες την μια είσοδο και μπήκε από την άλλη για να το βρει. Χωρίς να χρησιμοποιήσει το ρόπαλο του, το έπιασε από τον λαιμό και αφού τον στριφογύρισε, με την υπεράνθρωπη δύναμη των χεριών του έσπασε την ραχοκοκαλιά του. Κατόπιν έφτιαξε το περίφημο ρόπαλο του, από ένα χοντρό κλαδί αγριελιάς, το όπλο που δεν αποχωρίστηκε σε όλη του την ζωή.
                               





                         


2.Η Λερναία Ύδρα




Η δεύτερη αποστολή του Ηρακλή ήταν να σκοτώσει την Λερναία Ύδρα, ένα ερπετό με εννέα φιδίσια κεφάλια, το οποίο ζούσε στην λίμνη Λέρνα.
Με την βοήθεια του ανιψιού του, Ιόλαου, γιος του αδελφού του Ιφικλή, ο Ηρακλής βρήκε το τέρας στην πηγή Αμυμώνη. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό δρεπάνι άρχισε να κόβει τα κεφάλια της, αλλά στην θέση τους, έβγαιναν δύο καινούργια.
Ο Ηρακλής τότε είπε στον Ιόλαο να ανάψει ένα δαυλό και να καίει την σάρκα αμέσως, μετά το κόψιμο του κεφαλιού. Η ιδέα του αυτή στέφθηκε με επιτυχία και δεν ξαναφύτρωναν καινούργια.
Όταν έκοψε και το ένατο κεφάλι της, το οποίο ήταν στην μέση του σώματος και αθάνατο, ο Ηρακλής το έθαψε βαθιά στην γη και έβαλε ένα πελώριο λίθο επάνω του. Μετά βούτηξε τα βέλη του στην χολή της Ύδρας, η οποία ήταν φαρμακερή.
Ο βασιλιάς Ευρυσθέας όμως δεν παραδέχτηκε αυτό τον άθλο, με την δικαιολογία ότι τον βοήθησε ο ανιψιός του, Ιόλαος.











3.Οι στυμφαλίδες όρνιθες
Οι Στυμφαλίδες όρνιθες, δηλαδή τα «πουλιά της Στυμφαλίας», ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, των οποίων η εξόντωση ήταν ο έκτος άθλος του Ηρακλή.
Οι Στυμφαλίδες όρνιθες διώχθηκαν από τους λύκους διά μιας χαράδρας κοντά στον Ορχομενό της Αρκαδίας και είχαν καταφύγει στη λίμνη Στυμφαλία της ορεινής Κορινθίας, συνιστώντας απειλή για τους ανθρώπους, τα κοπάδια και τις σοδειές. Ο Ηρακλής δεν γνώριζε πώς να τις κάνει να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, αλλά η θεά Αθηνά του έδωσεκρόταλα από χαλκό σφυρηλατημένα στο εργαστήρι του Ηφαίστου, τα οποία κροτάλισε ο ήρωας από ένα ύψωμα δίπλα στη λίμνη. Με τον τρόπο αυτό τα πουλιά ξεσηκώθηκαν τρομαγμένα και ο Ηρακλής τα εξολόθρευσε με τα βέλη του.








4.Το ελάφι της Κερύνειας
Η τρίτη αποστολή του Ηρακλή ήταν να φέρει ζωντανή την ελαφίνα της Κερύνειας, το αγαπημένο ζώο της θεάς Αρτέμιδος, με τα χρυσά κέρατα και τις ασημένιες οπλές, η οποία έβοσκε στο βουνό Αρτεμίσιο, πενήντα μίλια απόσταση από τις Μυκήνες.
Ο Ηρακλής προσπαθούσε ένα ολόκληρο χρόνο να πιάσει την ελαφίνα, αλλά δεν μπορούσε. Τελικά, την λάβωσε δίπλα σε ένα ρυάκι με το τόξο του και την έπιασε.
Η θέα Άρτεμης ήταν πολύ εξαγριωμένη στην αρχή, και ο Ηρακλής της εξήγησε, ότι δεν είχε κανένα λόγο να βλάψει το αγαπημένο της ζώο και ότι εκτελούσε την εντολή του βασιλιά Ευρυσθέα. Τα λόγια του Ηρακλή καθησύχασαν την θεά και τον άφησε να μεταφέρει το ελάφι στις Μυκήνες.







                                                                                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.