Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ





ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ

5.Ο Ερυμάνθιος Κάπρος
Στον Ερύμανθο είχε χαρίσει η Θεά Άρτεμις έναν τεράστιο αγριόχοιρο. Από εκεί εξορμούσε σε ολόκληρη την περιοχή της Ψωφίδος και του Λασιώνα στηνΠελοπόννησο, όπου τρομοκρατούσε και κατέστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του. Αυτό το αγρίμι ενοχλούσε ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν όταν κατέβαινε για τροφή (βελάνι) στο δάσος της Φολόης και για νερό στο φαράγγι.
Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να πιάσει τον κάπρο και να τον φέρει ζωντανό στο Άργος, βέβαιος ότι ο Ηρακλής δεν θα μπορούσε να το πιάσει. Ο ήρωας όμως, προτού βγει για κυνήγι, πέρασε από τον φίλο του Κένταυρο Φόλο για να πάρει πληροφορίες για το άγριο ζώο. Έπρεπε να έχει επιδεξιότητα, ώστε να μην το σκοτώσει, γιατί ο άθλος του δεν θα εκτελείτο, αλλά ούτε και να το πλησιάσει από μπροστά γιατί θα τον ξέσκιζε με τα άγρια δόντια του. Έπρεπε λοιπόν να το προσεγγίσει κρυφά από τα πλάγια και να το δέσει.
Έτσι ο Ηρακλής, παρά τις προσδοκίες του Ευρυσθέα, πέτυχε με το τέχνασμά του να οδηγήσει το ζώο στο Φαράγγι της Φολόης( Αντρωνίου] στο γεφύρι του Μπερή στο Αντρώνι[1]) που είχε φράξει με δίχτυ. Πήρε στους ώμους το ζωντανό γουρούνι και το μετέφερε στις Μυκήνες. Όταν αντίκρισε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή φορτωμένο με το κάπρο κρύφτηκε σε ένα μεγάλο πιθάρι. Ο Ηρακλής σαν ανάθημα έστειλε τα δόντια του κάπρου στο Ναό του Απόλλωνος της Κύμης.




                                                                                                  
6.Η κόπρος του Αυγεία
Η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή.
Ο Ηρακλής παρουσιάσθηκε στον Αυγεία και, αποκρύπτοντας τη διαταγή του Ευρυσθέα για τον άθλο, προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε τη συμφωνία και έθεσε τον πρωτότοκο γιο του, τονΦυλέα, ως μάρτυρα.
Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών (κατ' άλλους μόνο του Πηνειού) παρέσυραν όλη την κοπριά.
Αφού τελείωσε το έργο του μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία, ο Ηρακλής ζήτησε από τον βασιλιά την αμοιβή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να του τη δώσει, επειδή στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί ότι ο ήρωας στην πραγματικότητα εκτελούσε τις διαταγές του Ευρυσθέα. Στη δίκη που ακολούθησε για να λυθεί η διαφορά, ο Φυλέας κατέθεσε υπέρ του Ηρακλή αναφέροντας την υπόσχεση του πατέρα του. Πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο Φυλέας και ο Ηρακλής εκδιώχθηκαν από την Ήλιδα με βασιλική διαταγή του Αυγεία. Ο πρώτος πήγε στο νησί Δουλίχιο και ο ήρωας στην πόλη Ώλενο. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ηρακλής επέστρεψε στην Ήλιδα, κατέκτησε την πόλη και θανάτωσε τον Αυγεία.








7.Ο ταύρος της Κρήτης

Ο έβδομος άθλος του Ηρακλή ήταν να φέρει ζωντανό στις Μυκήνες, τον μαινόμενο ταύρο, ο οποίος έκανε μεγάλες καταστροφές στο νησί της Κρήτης. Τον ταύρο αυτό τον είχε στείλει ο Ποσειδών από την θάλασσα, στον βασιλιά Μίνωα, για να τον θυσιάσει. Ο Μίνωας όμως θαμπωμένος από την ομορφιά του, τον κράτησε και θυσίασε έναν άλλο στην θέση του. Ο Ποσειδών για να τιμωρήσει τον Μίνωα για την ανυπακοή του αυτή, τρέλανε τον ταύρο.
Ο Ηρακλής έπιασε τον ταύρο, αλλά όταν επέστρεψε πίσω στην Πελοπόννησο, ο Ευρυσθέας τον άφησε ελεύθερο.
Αργότερα, τον σκότωσε ο ήρωας Θησέας, στον Μαραθώνα.





         

                                                                                         
                                                                               










8.Τα άλογα του Διομήδη 
Η όγδοη αποστολή του Ηρακλή ήταν να φέρει πίσω ζωντανά τα άλογα του Διομήδη, βασιλιά των Βιστώνων, στην Θράκη, τα οποία τρέφονταν με ανθρώπινες σάρκες. Ο Ηρακλής, με την βοήθεια φίλων του, έπιασε τα άλογα και τα εμπιστεύτηκε στον φίλο τουΆβδηρο, ο οποίος είχε την ατυχία να καταβροχθισθεί από αυτά.
Ο Ηρακλής για να τιμήσει τον φίλο του, έκτισε προς τιμήν του, την πόλη Άβδηρα.
Αμέσως μετά έγινε μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των συντρόφων του, με τον στρατό του Διομήδη. Ο Ηρακλής κέρδισε την μάχη, σκότωσε τον Διομήδη και το σώμα του το πέταξε να φαγωθεί από τα άλογα του.
Όταν αυτά έφαγαν τον κύριο τους, ημέρεψαν και αφού ο Ηρακλής τα μετέφερε στις Μυκήνες, τα άφησε ελεύθερα.
Αργότερα τα άλογα κατασπαράχθηκαν από άγρια θηρία, στο βουνό Όλυμπος.






                                                                                                                     
           



                                                                                                                                                                         
9.Η ζώνη της Ιππολύτης
999


Στον ένατο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει την ζώνη τηςΙππολύτης, της βασίλισσας των Αμαζόνων, για να την κάνει δώρο στην κόρη του Αδμήτη.
Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Ηρακλής βρήκε την βασίλισσα στα Θεμίσκυρα και η Ιππολύτη του υποσχέθηκε να του δώσει την ζώνη, αλλά η Ήρα με το άσβεστο μίσος της είπε στις άλλες Αμαζόνες, ότι η βασίλισσα τους βρισκόταν σε κίνδυνο.
Αυτό έγινε αφορμή για μια τρομερή μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των Αμαζόνων, στην οποία ο Ηρακλής σκότωσε την Ιππολύτη και πολλές από τις Αμαζόνες.
Στον δρόμο της επιστροφής του, σταμάτησε πρώτα στην Τρωάδα και ελευθέρωσε τηνΗσιόνη από το θαλάσσιο τέρας, το οποίο είχε στείλει ο Ποσειδών.
Ο πατέρας της, βασιλιάς Λαομέδων, δεν κράτησε την υπόσχεση του στον Ηρακλή, να του δώσει τα άλογα του Δία (τα οποία ο θεός είχε δώσει στον Λαομέδωνα, ως αποζημίωση για την αρπαγή του Γανυμήδη).
Ο Ηρακλής τότε θύμωσε και τον απείλησε ότι θα κάνει πόλεμο εναντίον της Τροίας. 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.