Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Κυρά Σαρακοστή
Σαρακοστή είναι μια μεγάλη περίοδος νηστείας της Εκκλησίας μας. Ξεκινάει μετά την Καθαρή Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Παλαιότερα η κυρά – Σαρακοστή ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο των Χριστιανών.Την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί επτά είναι οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
       Έχει τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει πολλές κουβέντες ή άσχημα λόγια.Έχει ένα σταυρό στο κεφάλι γιατί πιστεύει στον Θεό.
Κάθε εβδομάδα έκοβαν ένα πόδι και όταν έκοβαν το τελευταίο ήξεραν ότι έρχεται το Πάσχα.Αυτό το έκρυβαν σε ένα σύκο και το ανακάτευαν με άλλα.Όποιος το έβρισκε ήταν το γούρι του.Μιλήσαμε για το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής , μάθαμε το γνωστό τραγουδάκι, κάναμε σχετικό κολάζ.
Στη συνέχεια αναλύσαμε  το πίνακα του Σπύρου Βασιλείου "Το Σαρακοστιανό Τραπέζι" και φτιάξαμε ομαδικά  το τραπέζι και το φόρεμα της κυρα Σαρακοστής με σαρακοστιανά εδέσματα και δοκιμάσαμε σαρακοστιανές λιχουδιές (μουστοκούλουρα και παστέλια).


                                

                                  

 

Δοκιμάζοντας σαρακοστιανές λιχουδιές


                                                                                    
Κάθε Παρασκευή θα κόβουμε και ένα πόδι. Όταν τα κόψουμε όλα αυτό θα σημαίνει ότι έφτασε το Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.